Chyba wszyscy wiemy, że prawidłowe żywienie jest kluczowe dla prawidłowego rozwoju naszych pociech :) Jednak urozmaicenie diety malucha nierzadko bywa trudne, pracochłonne i czasochłonne.
Wracając do domu po pracy, często nie mamy sił ani chęci wymyślać wyszukanych potraw dla naszych dzieci, co często kończy się podgrzaniem "Gerberka" czy wczorajszego obiadu/kolacji, "bo jeszcze jest dobry". Jeśli do tego wszystkiego mamy jeszcze w domu "niejadka", to przygotowanie posiłku może się nam jedynie kojarzyć z "MISSION IMPOSSlBLE", której za wszelką cenę pragnęlibyśmy uniknąć :)
W związku z tym, postanowiliśmy przyjść rodzicom z pomocą. W naszym nowym cyklu będziemy sugerować zdrowe i szybkie potrawy dla dzieci. Od śniadanek i kolacji po przekąski pomiędzy posiłkami. Przekonacie się, że gotowanie może być świetną zabawą a nie tylko obowiązkiem.
Pierwszym przepisem w naszego cyklu będzie Krem z dyni.
Na początek trochę o dyni i jej właściwościach.
- Dynia zawiera dużo karotenu (prowitaminy A) - kupując ją, warto zwrócić uwagę na intensywność koloru, gdyż im bardziej intensywny jest kolor miąższu, tym więcej w dyni witamin
- To bogactwo witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez.
- Jest niskokaloryczna i beztłuszczowa
- Zawiera także pektyny i kwasy organiczne. Miąższ z dyni mogą stosować przy mdłościach przyszłe mamy.
Do przygotowania naszej zupki będzie nam potrzebne:
Do przygotowania naszej zupki będzie nam potrzebne:
- 30 dkg surowej dyni
- 2 ziemniaki
- mała cebula
- ząbek czosnku
- ok. 1 l rosołu lub wywaru warzywnego (zależy czy jeśtesmy wegetarianami albo po prostu na co mamy ochotę. Wywar warzywny robi się ok. 20 min a z kury dłużej)
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry (spokojnie! Curry to jedna z najzdrowszych mieszanek przypraw na świecie, więc bez obaw możemy ją podawać dzieciom)
- sól, pieprz i cukier do smaku
Pracę rozpoczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę oraz posiekania czosnku. Następnie kroimy dynię oraz ziemniaki na małe kawałki. W następnej kolejności należy rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Najlepiej zrobić to od razu w garnku. Wtedy będzie to danie jednogarnkowe. W czasie smażenia należy uważać, aby czosnek się nie przypalił, gdyż nada to potrawie gorzki smak i maluch może zacząć grymasić.
Po 3-4 minutach dodajemy kawałki dyni i ziemniaków oraz curry. Mieszamy. Czekamy aż warzywa się zrumienią a następnie zalewany je wywarem. Całość należy gotować aż wszystko będzie miękkie. Po ugotowaniu pozostaje zmiksowanie całości oraz doprawienie do smaku.
Taki kremik możemy podawać dzieciom od 6 miesiąca, ale wówczas musimy pominąć wszelkie przyprawy oraz czosnek i cebulę.
Cebulę możemy wprowadzić po 9 miesiącu życia dziecka a czosnek po 10.
Jeśli chcemy, aby zupka była bardziej treściwa dla starszej pociechy, możemy dodać groszki ptysiowe albo ugotowane oddzielnie ziemniaki (wówczas nie wrzucamy ich do reszty składników).
Jeśli chcemy, aby zupka była bardziej treściwa dla starszej pociechy, możemy dodać groszki ptysiowe albo ugotowane oddzielnie ziemniaki (wówczas nie wrzucamy ich do reszty składników).
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz