niedziela, 27 października 2013

Witaminki, witaminki! Czyli zdrowa przekąska na bal :)

Dziś kolejna odsłona pysznych przepisów dla maluchów. Z okazji zbliżającego się Halloween przedstawimy kilka propozycji zdrowych potraw na przyjęcie dla dzieci.


Warzywa z dipem jogurtowym

Przygotowanie: 15 min

Nie prawdą jest, że dzieci nie lubią warzyw. Taka przekąska jest zarówno zdrowa, smaczna sycąca i bardzo kolorowa. Dzieci to docenią :)

Potrzebne będą:
Ogórek; papryka żółta, czerwona lub zielona; marchewka; fasolka żółta lub zielona; kalafior; rzodkiewka; brokuł; kalarepka; cukinia; bakłażan.

Do przygotowania dipu jogurtowego:

200 g gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki)
sól i pieprz

Możemy przygotować wariacje smakowe dipu:

Czosnkowy:
należy dodać 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku
Ziołowy:
należy dodać 1-2 łyżki posiekanych ziół: (koperek, bazylia, tymianek)
Curry:
należy dodać łyżeczkę przyprawy curry

Warzywa należy obrać a następnie pokroić w grube nitki a ogórka w plastry. Kalafior i brokuły ugotować na parze, a następnie podzielić na małe różyczki. Ułożyć na talerzu obok dipów :)






Mielone kotleciki z kurczaka:

Bardzo smaczne i pożywne danie. Na pewno przypadnie dzieciom do gustu. Można je podać z pieczonymi ziemniaczkami lub domowej roboty pieczonymi frytkami :)

Przygotowanie: 15 min
Gotowanie" 10 min

Potrzebne będą:
700 g mięsa z kurczaka (piersi, udka bez kości)
1 małą cebula pokrojona w bardo drobną kostkę
1 jajo
1/2 szklanki (ok 35 g) pokruszonej czerstwej bułki
1/2 szklanki bułki tartej
1 łyżeczka soli selerowej
olej do smażenia

Jeśli posiadamy robota kuchennego, to kotleciki praktycznie "robią się same". Należy zmiksować mięso, cebulę, jajo i czerstwą bułkę, aż się połączą.
Na talerzu należy połączyć sól selerową z bułką tartą i obtaczać w niej uformowane z masy płaskie kotleciki. Kotleciki formować tak, aby nie były za duże do trzymania przez dzieci.
(Kotleciki można przygotować wcześniej i przechować w lodówce do czasu smażenia bądź zamrozić)
Kotleciki smażymy w głębokim oleju, bądź jak kto woli na patelni, ale zawsze pamiętamy o odsączeniu nadmiaru tłuszczu po smażeniu na ręczniku papierowym.





Węzełki z szynki i sera

Przygotowanie: 15 min

Potrzebne będzie:6 tostów z pieczywa pełnoziarniostego
3-4 parówki
6 plasterków szynki sera
pęd szczypiorku

Odcinamy skórki od chleba. Następnie należy je delikatnie rozbić tłuczkiem. Na każdej kromce kładziemy kawałek sera, a następnie na krawędzi kładziemy parówkę. Zawijamy dość ciasno. Węzełek należy przewiązać w dwóch miejscach szczypiorkiem a następnie przeciąć na środku. Węzełki możemy podać zarówno na ciepło jak i na zimno.  Jeśli chcemy je podgrzać, to pieczemy je w piekarniki do momentu roztopienia sera.


A teraz coś na deser :)


Zamrożone bananowe krążki

Czas przygotowania: 10 min + 5 min gotowania + 2 godz. mrożenia

Potrzebne będą:
3 duże banany
18 patyczków do lodów
100 g gorzkiej czekolady
20 g masła
kolorowa posypka (opcjonalnie)

Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej a następnie połączyć z masłem. Mieszamy do całkowitego połączenia obydwu składników i odstawiamy.
W tym czasie kroimy banany na 6 kawałków i wtykamy w nie patyczki do lodów.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Następnie moczmy bananowe patyczki w czekoladzie i w posypce po czym odkładamy na blachę.Gotowe patyczki wstawiamy do lodówki aby czekolada ostygła. Kiedy już to nastąpi przekładamy banany do zamkniętego pojemnika i wkładamy do zamrażarki na min. 2 godz.





Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz