Jajka są prawdziwą bombą witaminowo-mineralną. Żółtko zawiera takie witaminy jak: A, E, D, PP oraz z grupy B. Jest źródłem żelaza, wapnia, potasu, cynku, fosforu, magnezu i sodu. W żółtku znajdują się spore ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych (potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego) i dlatego należy je zacząć podawać już w 7 miesiącu życia dziecka. Białko natomiast jest silnym alergenem, więc zaczynamy je wprowadzać dopiero po ukończeniu przez malca 1 roku.
Jajka do diety dziecka należy wprowadzać systematycznie:
Po 7 miesiącu życia - pół żółtka co drugi dzień dodajemy do zupy lub przecieru.
Od 9 miesiąca - jeśli dziecko jest karmione sztucznie, od 10 - jeśli dziecko jest karmione naturalnie, codziennie dodaje się pół żółtka do dania obiadowego.
Od 11 miesiąca - wprowadza się 3-4 razy w tygodniu całe jajko gotowane na twardo, lub w postaci jajecznicy lub jajka sadzonego (oba dania muszą być przygotowane na parze).
W wieku 1-3 latka - jedno jajko można podawać 4-5 razy w tygodniu. W przypadku, jeśli jajko jest podawane zamiast mięsa, powinno być podawane w ilości 1,5 jajka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz